Saage tuttavaks: William Shakespeare

Kuidas William Shakespeare'i loomingut inglise keele õppijale tutvustada - videod, töölehed, postrid ja muu lisamaterjal.

2016. aasta on kuulutatud William Shakespeare’i aastaks, kuna märgib 400 aasta möödumist kuulsa näitekirjaniku surmast. Käesolev aasta on aeg tähistada kirjaniku erakordselt kestvat mõju; kuna tema teoseid on tõlgitud üle 100 keelde ja õpitud pea poolte maailma koolilaste poolt, siis elab Shakespeare tänaseni meie keeles, kultuuris ja ühiskonnas – ta elab läbi oma jätkuva mõju hariduses.

William Shakespeare’i loomingu tundmine on inglise keele õppijatele oluline, kuna ta mängis kriitilist rolli tänapäevase inglise keele kujundamisel, aidates sellel saada maailmakeeleks ning tema näidendid mõjutasid ka keele õigekirja ja grammatikat. Suurmehe mõju on lisaks keelekasutusele tunda ka maailma kultuuris ja ühiskonnas, kuna tema sõnad, süźeed ja tegelased on mõjutanud teisi (näite)kirjanikke, filmiloojaid, muusikuid, poliitikuid jne. Seetõttu tuleks Shakespeare’i kõige huvitavamaks pärandiks pidada tema võimet harida ning ka inspireerida oma lugejaid.

Kui otsustate 2016. aastal tähistada William Shakespeare’i elu ja kestvat pärandit ning seda koolitunnis tutvustada, siis allpool väike valik materjale, mida kasutada:

William Shakespeare'i loomingut ja elu tutvustavate lisamaterjalide veebileht (postrid, küsimustikud, videod jne)

William Shakespeare'ile pühendatud võistlus (tööde esitamise tähtaeg 1. oktoober 2016)

Online seminari lindistus, kus 2 tunni jooksul näidatakse erinevaid võimalusi, kuidas kirjanikku tutvustada nii noorematele kui vanematele huvilistele

Noorematele õpilastele (tase A2)

Animeeritu video, mis annab ülevaate William Shakespeare'i elust ja loomingust koos töölehtede ja interaktiivsete mängudega

Tuntumate William Shakespeare'i näidendite animeeritud ümberjutustused

Põhi- ja keskkooli õpilastele (tase B1-...)

William Shakespeare'i tuntumaid väljendeid tutvustavad animeeritud videoklipid koos ülesannetega

Interaktiivste ülesannetega videod tutvustamaks William Shakespeare'i keelekasutust ja loomingut

Meelelahutuseks

William Shakespeare'i laul lastesaatest "Horrible Histories"

Rowan Atkinson ja Hugh Laurie sketś Hamleti monoloogi kirjutamise kohta

Valiku William Shakespeare'i teoseid nii lihtsustatud kui originaal tekste, samuti kommenteeritud väljaandeid, noortele huvilistele mõeldud ümberjutustusi kui ka tegevus- ja mõistatusraamatuid leiab Allecto raamatupoest:

Allecto William Shakespeare'i raamatute kataloog